“Ochiq universitet” tamoyili yoshlar uchun imkoniyat

    Rivojlangan davlatlardagi oliy taʼlim muassasalarida talabgorlar “ochiq universitet” tamoyili asosida oʻqitiladi. Bizda ham sirtqi taʼlim shakli tugatilgach, korxona va tashkilotlarda ishlovchi xodimlarni ushbu tamoyil asosida oʻqitishga ehtiyoj ortmoqda.

    Chunki xodimlar oʻz kasbini yanada mukammal oʻrganishni istaydi.

    Samarqand agroinnovatsiyalar va tad­qiqotlar institutida Yevropa Ittifo­qining “Erasmus+” dasturi tomonidan moliyalashtirilgan Oziq-ovqat innova­siyalari boʻyicha ochiq universitet loyi­hasi aynan shu maqsadda yoʻlga qoʻyilgan. 2024-yil fevralda boshlangan loyihada Yevropa Ittifoqi mamlakatlaridan ikki­ta, Tojikistondan uchta, Oʻzbekistondan esa ikkita oliy taʼlim muassasasi ishti­rok etyapti.

    Uni amalga oshirishdan maqsad Markaziy Osiyo universitetlarida oziq-ovqatni qayta ishlash texnologiyasi yoʻnalishi boʻyicha kun­duzgi taʼlim shaklida oʻqiyotgan talabalar bilan birga tashqi talabalar ishtirok etadigan taʼlimning yangi shaklini ishlab chiqish va joriy qilishdan iborat.

    Loyiha doirasida Yevropa Ittifoqidagi yetakchi universitetlarning malakali pro­fessor-oʻqituvchilari ishtirokida oziq-ov­qatni qayta ishlash texnologiyalari taʼlim yoʻnalishiga oid 7 ta yangi oʻquv rejasi ham­da modullari ishlab chiqildi. Besh profes­sor-oʻqituvchimiz Latviyaga malaka oshirishga yuborildi. Malaka oshirish davomida ular sut, goʻsht, meva-sabzavot va donni qayta ish­lash texnologiyasi hamda yangi oziq-ovqat mahsulotlarini ishlab chiqish kabi oltita fan modulini chuqur oʻrganib qaytdi. Bundan tashqari, oziq-ovqat sifati va xavfsizligi boʻyicha 4 professor-oʻqituvchimiz Slovakiya­ning Nitra qishloq xoʻjaligi universiteti­da malaka oshirishga yuborildi.

    2025/2026 oʻquv yilidan institutimizda “Don mahsulotlarini qayta ishlash texnolo­giyasi” hamda “Akademik matn” fan modulla­ri boʻyicha sinov tariqasida oʻqitish jarayoni boshlangan. Ochiq taʼlim shaklidagi ushbu mashgʻulotlarda bakalavriat va magistratura bosqichi talabalari, professor-oʻqituvchilar, oziq-ovqat sanoati korxonalari vakillari, jumladan, “Agromir” va “Meva-Maroqand” MCHJ xodimlari, turli oliy taʼlim muassasalari tadqiqotchilari ishtirok etmoqda.

    Darslar sifatini yanada oshirish maqsa­dida joriy yil oktyabrda Latviya hayot fan­lari va texnologiyalari universiteti hamda Slovakiyaning Nitra qishloq xoʻjaligi uni­versitetidan mutaxassislar kelib, talaba va tinglovchilarga nazariy hamda amaliy bilim berdi. Muhimi, mazkur oʻqitish modeli oziq-ovqat sanoatida faoliyat yuritayotgan muta­xassislar malakasini oshirish, mehnat bo­zoridagi raqobatbardoshligini kuchaytirish bilan birga talabalarning amaliy koʻnikma­larni chuqurroq egallashiga koʻmaklashmoqda.

    Loyiha doirasida institutda “Don mah­sulotlarini qayta ishlash texnologiyasi” fan modulini oʻqitish uchun zamonaviy laborato­riya jihozlari, yaʼni qolipli non pishirish pechlari oʻrnatildi.

    “Ochiq universitet” loyihasi doirasida kerakli fan moduli oʻqitib boʻlinganidan keyin tinglovchilarga sertifikat berila­di. Hozircha korxona va tashkilotlardan 12 talabgor ushbu loyiha boʻyicha oʻqidi, yaʼni kasbiga doir sirlarni chuqur oʻrgandi. Bu tamoyil asosida kasb oʻrganmoqchi boʻlgan ta­labgorlarni kelgusida ham oʻqitish, ularning mehnat bozorida yetuk mutaxassis boʻlib yeti­shishiga koʻmaklashish niyatidamiz.

    Shavkat HASANOV,

    Samarqand agroinnovatsiyalar va

    tadqiqotlar instituti rektori, professor