Turkmanistonda Oʻzbekiston milliy stendi namoyish etildi

    Dolzarb 6 Avgust 2021 1959

    6-avgustda Turkmanistonning Turkmanboshi shahrida Markaziy Osiyo davlatlari rahbarlarining Markaziy Osiyo iqtisodiy sammiti oʻz ishini boshladi.

    Tadbir doirasida “Avaza” milliy sayyohlik zonasida Markaziy Osiyo mamlakatlarining milliy mahsulotlari va milliy taomlari koʻrgazmalari ochildi.

    Koʻrgazmaning birinchi mehmonlari Markaziy Osiyoning 5 davlati – Oʻzbekiston, Tojikiston, Turkmaniston, Qozogʻiston va Qirgʻiziston rahbarlari boʻldi.

    Noyob madaniyat va gastronomiyaning yorqin taʼmi Oʻzbekiston Milliy stendi tomonidan namoyish etildi.

    Eng mashhur hunarmandlarning mahsulotlari — gilamlar, yogʻochdan yasalgan esdalik sovgʻalar, zarb, zargarlik buyumlari, anʼanaviy kashtachilik buyumlarini aks ettiruvchi zamonaviy va anʼanaviy uslubda tikilgan milliy uylar; qoʻlda ishlangan yogʻochdan yasalgan gazebo, oʻzbekcha shirinliklar qoʻyilgan stendlar, milliy non mahsulotlari burchagi, oʻzbek mevali burchagi: suvli tarvuz va qovun, shaftoli, olma, uzumning har xil turlari — bularning barchasi koʻrgazma ishtirokchilarining kutgandan ham ortiqroq boʻldi.

    Mehmonlar va ishtirokchilar nafaqat milliy madaniyatimiz boyligiga qoqilishlari, balki “Oʻzbekistonni tatib koʻrishlari” mumkin boʻladi.

    Birinchi tatib koʻrish oʻzbek milliy nonushtasining durdonalari edi: yangi qaymoq, issiq non va somsa, har xil choy va koʻplab mevalar. Koʻrgazma davomida mehmonlar oʻzbek oshpazlik kompozitsiyalarining yorqin notalarini tatib koʻrishlari mumkin: ignabargli Zomin tandir goʻshti va shishdagi Namangan tandir kabobi, har xil turdagi Toshkent, Jizzax, Qoʻqon somsasi, oʻtli Parkent somsasi va qovoqli somsa, kabob va oʻzbek shoʻrvasi. Oshning ikki turi gastronomik kompozitsiyaning yorqin choʻqqisiga aylanadi: Toshkent va Buxoro oshi-sofi.