Fast-fud atigi to'rt kun ichida xotira susayishiga sabab bo'lishi mumkin – tadqiqot

    Yangi tadqiqot shuni ko'rsatdiki, ko'p miqdorda yog'li ovqatlar xotira uchun muhim ahamiyatga ega bo'lgan miya hujayralari faoliyatini tezda buzadi.

    Shimoliy Karolina universiteti (AQSh) olimlari yog'li fast-fudlarga boy parhezning bir necha kunligi miya faoliyatini buzishi mumkinligini aniqladi. ScienceDailyning xabar berishicha, bunday parhez gippokampdagi hujayraning o'ziga xos turini – xotira shakllanishi uchun mas'ul bo'lgan CCK interneyronlarini faollashtiradi.

    Bu miyaning glyukozani qayta ishlash qobiliyatining pasayishi bilan bog'liq. Hujayralarning haddan tashqari faolligi tufayli xotira odatdagi G'arb ratsioniga o'xshash taomlarni – gamburger, kartoshka fri va to'yingan yog'li boshqa ovqatlar iste'mol qilishning to'rtinchi kunidayoq yomonlasha boshlaydi.

    Tadqiqotchilar, shuningdek, miyadagi glyukoza darajasini tiklash bu hujayralar faoliyatini normallashtirishi va xotirani tiklashini aniqlashdi. Yuqori yog'li parhezdan keyin intervalgacha ro'za tutish ham samarali bo'lib, CCK interneyronlarining faolligini pasaytirdi va kognitiv funksiyani yaxshiladi.

    Ushbu natijalar xotiraning ovqatlanishga nisbatan zaifligini ko'rsatadi va semirish va metabolik kasalliklar bilan bog'liq bo'lgan dementsiya va Alsgeymer kasalligining oldini olishning yangi usullarini ishlab chiqishga yordam beradi, deb xabar berdi korrespondent.net.