Mahsulotlar qadog'iga yoziladigan "E" harfi nimani anglatishini bilasizmi?

    Bilasizmi? 7 Iyul 2020 2701

    "Kodeks Alimentarius" tavsiyalarida oziq-ovqat qo'shimchalari "E" harfi bilan belgilangan bo'lib, ular quyidagi guruhlardan iborat:

    E100–E199 – bo'yoqlar;

    E200–E299 – konservantlar;

    E300–E391 – oksidlanishga qarshi va kislotalikni me'yorlovchi moddalar;

    E400–E481 – stabilizatorlar, emul`gatorlar va quyuqlashtiruvchi moddalar;

    E500–E585 – boshqa turdagi qo'shimchalar;

    E600–E699 –ta'm va hidni kuchaytiruvchi moddalar;

    E700–E899 – yangi turdagi moddalar

    Mamlakatimizda oziq-ovqat mahsulotlari ishlab chiqarishda bolalar va o'smirlar salomatligiga salbiy ta'sir ko'rsatuvchi konservantlar - E242 (Dimethyldicarbonat), E237 (Sodium formate), E238 (Calcium formate)ni qo'llash taqiqlangan.

    * Kodeks Alimentarius (lot. Codex Alimentarius - Oziq-ovqat kodeksi) - FAO va JSSTning Oziq-ovqat standartlari va qoidalarini amalga oshirish bo'yicha Xalqaro komissiyasi tomonidan qabul qilingan xalqaro oziq-ovqat standartlari to'plami hisoblanadi. Kodeks standartlari asosiy oziq-ovqat mahsulotlari - qayta ishlangan va yarim tayyor, shuningdek qayta ishlanmagan mahsulotlarni qamrab oladi.