Bu haqda “Izvestiya”ga “LabKvest” laboratoriyasi bosh shifokori, tibbiyot fanlari nomzodi Svetlana Savchenko maʼlumot berdi.

“Funksional dispepsiya yoki yarali boʻlmagan dispepsiya deb ham ataladigan stress tufayli kelib chiqqan gastrit ruhiy-hissiy muammolar, stress, tashvish va asabiylik tufayli yuzaga keladi. Har qanday yoshdagi odamlar mazkur kasallikka chalinishi mumkin, chunki oshqozon yalligʻlanishining bu shakli hissiy stressli vaziyatlarni boshdan kechirgan har bir kishida yuzaga kelishi mumkin”, deydi mutaxassis.

Uning soʻzlariga koʻra, bunday gastritning xurujlari ovqat hazm qilish kislotalarining oshqozon devorlariga salbiy taʼsiri tufayli yuzaga keladi.

Shifokorning aytishicha, qorin ogʻrigʻi va doimiy noqulaylik, koʻngil aynishi va qayt qilish, qorining dam boʻlishi, ovqat hazm qilishning buzilishi va tez-tez qichishish, ishtahaning yoʻqolishi, shuningdek, bosh ogʻrigʻi stressdan kelib chiqqan gastritning asosiy belgilari sanaladi. Ushbu alomatlar har qanday vaqtda paydo boʻlishi mumkin, ammo stress yoki tashvish davrida kuchayadi. Ulardan baʼzilari gastritning boshqa turlarida ham boʻlishi mumkin, bu esa tashxisni qiyinlashtiradi.

“Stressdan kelib chiqqan gastritni, birinchi navbatda, kasallikning kuchayishini qoʻzgʻatuvchi emotsional omilni kamaytirish, stress va umuman his-tuygʻularni yengish orqali davolash mumkin. Buni psixoterapiya yordamida, salbiy maʼlumotlarni cheklash orqali amalga oshirish mumkin. Buning uchun televizor koʻrmaslik va ijtimoiy tarmoqlardagi yangiliklar sahifalarini oʻqimaslik, yoga bilan shugʻullanish, muvozanatli ovqatlanish, jismoniy faollikni oshirish va uyquni normallashtirish kifoya”, deydi mutaxassis.

Davolashda oshqozon shilliq qavatini tinchlantiradigan tejamkor parhezdan foydalanadi. Bunday parhez yogʻsiz, qaynatilgan yoki grilda pishirilgan goʻsht, baliq, qaynatilgan sabzavotlar va tozalangan mevalarni oʻz ichiga olishi mumkin.

Shu bilan birga, shifokor oshqozonni bezovta qiladigan ovqatlar – qizil goʻsht, kolbasa, bekon, qizarib pishgan ovqatlar, shirinliklar, qahva va qalampir, shakarli gazlangan suvlar va sunʼiy choyni isteʼmol qilmaslikni tavsiya qildi. Kayfiyatga salbiy taʼsir qiladigan suhbatlar yoki yangiliklarni tomosha qilmasdan, tinch joyda ovqatlanish yaxshidir. Shuningdek, mutaxassis chekish va spirtli ichimliklarni isteʼmol qilishni cheklashni maslahat berdi.