Katta miqyosdagi “Sukoyaka Health Survey” tadqiqotining mingdan ortiq kattalar ishtirokchilari ma'lumotlarini tahlil qilgan yapon tadqiqotchilari shunday xulosaga kelishdi. Natijalar Nutrients jurnalida chop etildi.
Ma'lum bo'lishicha, stress darajasi yuqori bo'lgan odamlarda foydali Lachnospira bakteriyalari kamroq bo'lgan va NRF9.3 ozuqaviy yetarlilik indeksida pastroq ball olgan. Ushbu ishtirokchilar natto (fermentlangan soya loviyasi), pomidor va yashil qalampirni kamroq iste'mol qilishgan. Aksincha, ushbu mahsulotlarni muntazam iste'mol qilish yaxshi mikroflora va past stress ko'rsatkichlarini namoyon etdi.
Olimlar parhezning sifati, mikrobiota tarkibi va stress darajasini bog'liqlikni o'rganish uchun ehtimollik modellaridan foydalanishdi. Modellar shuni ko'rsatdiki, parhez qancha xilma-xil va ozuqaviy moddalarga boy bo'lsa, yanada barqaror psixoemotsional holat bilan bog'liq bo'lgan Lachnospira bakteriyasi shunchalik yuqori bo'ladi.
Mualliflarning ta'kidlashicha, gap bu mo''jizaviy mahsulotlar haqida emas, balki butun ratsion haqida. Ammo dukkaklilar, pomidor va yashil qalampir stressga qarshi parhezning muhim qismiga aylanishi mumkin, deb xabar beradi lenta.ru.