Sogʻlom ovqatlanish miya qarishini sekinlashtirishi isbotlandi

    Nebraska-Linkoln va Illinoys universiteti qoshidagi Miya, biologiya va xulq-atvor markazi olimlari foydali oziq moddalar miya qarishini sekinlashtirishi mumkinligi haqida dalillarni topdilar.

    Tadqiqot natijalari npj Aging jurnalida chop etildi.

    Tadqiqotchilar 65-75 yoshdagi 100 nafar sogʻlom odamning jismoniy faolligi, tana hajmi va demografik holati haqida maʼlumot beruvchi soʻrovnomani toʻldirgan maʼlumotlarni tahlil qildilar. Keyin ozuqaviy biomarkerlarni oʻlchash uchun bir muddat ochlikdan soʻng ishtirokchilardan plazma namunalari toʻplandi, kognitiv testlar va MRT skanerlarini oʻtkazdilar.

    Miya qarishining ikki turi aniqlangan: tezlashtirilgan va kutilganidan sekinroq. Miyaning qarishi sekinroq boʻlganlar oʻziga xos ozuqaviy profilga ega edilar: yog kislotalari birikmalari, antioksidantlar va karotenoidlar, shu jumladan sis-lutein, translutein va zeaksantin, Ye vitaminining ikki shakli va xolin. Ushbu profil oldingi tadqiqotlarda miyaning sogʻlom qarishi Oʻrta yer dengizi parxezi bilan bogʻliq boʻlganligini yana bir bora tasdiqladi.

    Mualliflarning fikriga koʻra, keyingi qadam kognitiv funksiya va miya sogʻligʻiga foydali taʼsir koʻrsatadigan oʻziga xos oziq moddalarni ajratish uchun sinovlarni oʻtkazishdir.