Tadqiqotchilar bu borada ko'plab tadqiqotlarni o'rganishdi. Ular ovqatlanish soni, semirish va diabet o'rtasidagi bog'liqlikni aniqlashdi.

Tahlil shuni ko'rsatdiki, aslida kuniga uch marta ovqatlanish kun davomida insulin darajasining pasayishiga to'sqinlik qiladi hamda subyektlar o'rtacha iste'mol qiladigan kaloriya va shakar miqdori bilan tanadagi insulin retseptorlarining ortiqcha yuklanishiga olib kelishi mumkin.

Shuningdek, vaqti-vaqti bilan ovqat yemaslik, muntazam, ammo kam ovqatlanish, tungi gazaklardan voz kechish va 12-14 soat davomida ovqatlanish salomatlikka foydali ta'sir ko'rsatishi ma'lum bo'ldi. Xususan, ovqatlanishning bu formati tanani dam olishga, insulin va glyukoza darajasini pasaytirishga va kuniga taxminan 550 kaloriya iste'molini kamaytirishga imkon beradi.

Bundan tashqari, tadqiqotchilar vaqti-vaqti bilan ovqatlanmaslik ishtahani nazorat qilish va energiya darajasi uchun javob beradigan gormonlarni tartibga solishi mumkin degan xulosaga kelishdi. Biroq kunlab ovqatlanmaslik kabi vaqt bilan cheklangan parhez boshqa turlarining sog'liq uchun foydasi u qadar yuqori emas, deb xabar beradi lenta.ru.