Diyetolog bahorda qaysi mevalarni iste'mol qilish kerakligini aytdi

    Sport diyetologi va nutritsiolog Anton Brikin bahorda qaysi mevalar organizm uchun eng foydali ekanligini aytdi.

    Uning so'zlariga ko'ra, mavsumiy mevalar eng foydalidir, chunki ular tabiiy sharoitda yetishtiriladi, odatda saqlanmaydi va muzlatilmaydi. Mutaxassis bu borada olma, apelsin va avakadolni alohida qayd etdi.

    Brikin olma tarkibida askorbin kislotasi, kaliy, kremniy, kobalt, molibden, mis va xrom borligini ta'kidladi. Apelsin C va V vitaminlarining manbai bo'lib, avakadoda ko'p miqdorda to'yinmagan yog'li kislotalar, kaliy, K, E va V9 vitaminlari, shuningdek, foliy kislotasi va askorbin kislotasi mavjud.

    O'rmon mevalari orasida gilos, yertut va qulupnayni eng foydali ekanini ta'kidladi. Shunday qilib, 100 gramm gilos organizmning C vitaminiga bo'lgan kunlik ehtiyojining 20 foizini ta'minlaydi. Qulupnay tarkibida juda ko'p kaliy, magniy, kaltsiy, C vitamini, ozuqa tolasi va mevali kislotalar mavjud, yertut esa askorbin kislotasi, molibden, marganets va misga boy, deyiladi mir24.tv saytida.