Diyetolog sog'liqni yaxshilaydigan foydali ziravorlar nomini aytdi

    Deyarli barcha ziravorlar yallig'lanishga qarshi, og'riq qoldiruvchi xususiyatlarga ega bo'lib, ular minimal dozasi ham organizmga samarali ta'sir ko'rsatadi.

    Bu hada diyetolog Yelena Solomatina ma'lum qildi.

    Uning so'zlariga ko'ra, ba'zi ziravorlar organizmga ko'proq ijobiy ta'sir ko'rsatadi. Keksa odamlarda miyaning kognitiv funksiyalari pasayishi mumkin, ular uchun notanish ko'nikmalarni egallash, gajetlarni tushunish va yangi narsalarni o'rganish qiyinlashadi. Bu hujayralarni yo'q qiladigan yallig'lanish jarayonlari bilan bog'liq. Yallig'lanishga qarshi ta'sirga ega bo'lgan zarcho'va bu jarayonni to'xtatishi mumkin, deb ta'kidladi shifokor.

    Zarcho'va tarkibidagi piperin qora qalampir bilan birlashganda organizm tomonidan yaxshiroq so'riladi. Bundan tashqari, qora qalampir shilliq qavatni mustahkamlaydi va oshqozon yarasi va bakteriyalarga profilaktik ta'sir ko'rsatadi.

    Ratsionga dolchinni qo'shish ham foydalidir. Bu ziravor hujayraga insulin yetkazib berishga yordam beradi va ayniqsa 2-toifa diabet bilan og'rigan odamlar uchun foydalidir.

    “Oziq-ovqatga dolchin qo'shilsa, shakarga bo'lgan ishtiyoq kamroq bo'ladi, chunki ziravorlar hujayra ichiga insulin tushishiga yordam beradi va organizmning shirinliklarga bo'lgan ehtiyojini kamaytiradi”, deb ta'kidladi dietolog.

    Dolchin miyani kerakli miqdorda glyukoza bilan ta'minlashga yordam beradi, bu esa uning yaxshi ishlashini va qo'shimcha energiya ishlab chiqarishni rag'batlantiradi, deb xabar beradi mir24.tv.