Shakarli ichimliklar jigar saratoni xavfini oshiradi

    Kolumbiyadagi Janubiy Karolina universiteti olimlari shirin ichimliklar va jigar saratoni rivojlanish xavfi o'rtasida bog'liqlik borligini aniqlashdi.

    Tadqiqotda 50 yoshdan 79 yoshgacha bo'lgan 90 mingdan ortiq ayol ishtirok etdi. Tadqiqotda ayollarning sog'lig'iga ta'sir qiluvchi turli omillar, jumladan, yoshi, turmush tarzi va kasalliklarning mavjudligi hisobga olingan. Jigar saratoni mavjudligini aniqlash uchun tibbiy so'rovnomalar va tibbiy yozuvlar tahlilidan foydalanildi.

    Tadqiqotlar natijasida ko'rib chiqilayotgan ayollar guruhidan 205 nafarida o'rtacha 18,7 yillik kuzatuv natijasida jigar saratoni aniqlandi. Ma'lum bo'lishicha, ayollarning taxminan 7,3 foizi kuniga bir yoki bir nechta shirin ichimliklar iste'mol qilgan va jigar saratoni rivojlanish xavfi ham oshgan, deb xabar beradi xabardor.uz.