Samarqand agroinnovasiyalar va tadqiqotlar institutida “Oʻzbekistonda kartoshka urugʻchiligini rivojlantirish va kadrlar salohiyatini oshirish” mavzusida xalqaro ilmiy-amaliy konferensiya tashkil etildi.
Amerikalik olimlar kartoshkani sabzavot deb atamaslikni talab qilmoqda. Chunki ko'pchilik uni parhezbop mahsulot sifatida ko'p iste'mol qilib, semirib ketishyapti.
“Obi-novvot”, “Boʻrikalla”, “Mramorniy”, “Yusupov”, “Obidov”... Bozorda qovun-tarvuz, pomidor va kartoshkaning bu kabi navlari juda xaridorgir. Sotuvchilaru, dehqonlar ham aynan shu nomlarni aytib xaridor chorlaydi. Negaki, odamlar bu mahsulotlar aslligini biladi. Deyarli har bir oila tomorqasida bunday betakror taʼmli tabiiy mahsulotlar yetishtiriladi.
Bu kimyoviy oʻgʻitlar emas, balki ishni omilkorlik bilan tashkil qilishning amaldagi samarasidir.
Yirik umumiy ovqatlanish tarmoqlari talablariga mahalliy mahsulotning javob bermasligi tufayli xorijiy davlatlardan katta miqdorda yarim tayyor kartoshka, chips, kartoshka kraxmali, pyuresi va yormasi kabi mahsulotlar import qilinmoqda.
Donasi bir kilogramm tosh bosadigan kartoshka yetishtiradigan dehqon haqida eshitganmisiz? U - Toʻraqul Berdimurodov. Nurobod tumanining Xalqobod mahallasida yashaydi.
Oʻzbekiston Respublikasi Qishloq xoʻjaligi vazirligi huzuridagi Sabzavot, poliz ekinlari va kartoshkachilik ilmiy-tadqiqot institutining seleksioner olimlari mamlakatimiz tuproq iqlim sharoitiga mos kartoshkaning ertapishar “Toshkent ertagisi” navini ixtiro qildi.
Davlat statistika qoʼmitasi joriy yilning 11 oyi davomida kartoshka importi 22,5 ming tonnaga oshganini maʼlum qildi.
2022-yil oktyabr oyida Birlashgan Millatlar Tashkilotining Oziq-ovqat va qishloq xoʻjaligi tashkiloti (FAO) oʻzbekistonlik bir guruh mutaxassislar uchun Turkiyaning kartoshka urugʻchiligi tajribasini oʻrganish maqsadida ushbu davlatga oʻquv safarini tashkil etdi.
Zararkunandalar tarqalgan hududlarda 30 yilgacha kartoshka va poliz ekinlarini etishtirib bo'lmaydi.